Rieselfeld Freiburg

In juni ben ik met een studiereis in de wijk Rieselfeld geweest. Ik deel hier graag een aantal foto’s en indrukken.

Als eerste viel me op dat er gewoon woonerven worden aangelegd in Duitsland in nieuwbouwgebieden. Zo ook in Rieselfeld. In Nederland lijkt er geen woonerf meer bij te komen. Bij onze buren wordt de waarde van het spelen op straat (en dus langzaam rijdend verkeer) blijkbaar nog steeds gewaardeerd.

IMG_8633 kopie

 

De wijk is bekend omdat er veel dichter gebouwd is, dan als het hele oppervlakte bebouwd zou zijn geweest. Door bewust een stuk voor groen/natuur te behouden, konden tegelijk functies worden gemaakt die ook “mensen op een kluitje” nodig hebben. Er zijn meerdere winkels, een centraal plein, tramverbinding, school, kerk etc. Die hoge dichtheid wil niet zeggen dat er geen enkele grond gebonden woning is gebouwd, maar het zijn er opvallend weinig.

Mooi vond ik ook de anti-atoomvlaggen en stickers…

 IMG_8612 kopie

Verder is er gebouwd volgens de nieuwste inzichten op energiegebied. Er ook waren veel zonnepanelen te zien.

Daarnaast werd de bijzondere bijdrage door Bauwgemeinschaften helder. Ik “vertaal” het maar als cpo in een appartementenblok. De architectuur was vaak met meer aandacht; de groep bewoners al contact voor verhuizing (meer groepsband) en de bouwkosten zijn lager gebleken.

 

IMG_8634 kopie

Maar uiteindelijk draait het er gewoon om of het prettig wonen is in de wijk. Volgens onze gids was dat zeker het geval (blijkens ook de weer stijgende woningprijs).

IMG_8614 - versie 2 kopie

 

 

 

externe link: http://www.greencity.freiburg.de/servlet/PB/menu/1174687_l2/index.html