Hertzberger

Hertzberger

Vlak achter elkaar zag ik twee gebouwen van Hertzberger. Op de open monumentendag heb ik de Delftse Montessorischool bezocht. Als kind ben ik ook op een montessorischool geweest (ook op een Daltonschool trouwens) en ik geloof in de basis, zonder de methode heilig te verklaren.
In het gebouw werd ik ontvangen door enthousiaste ouders en kinderen die ook goed konden toelichten waarom Hertzberger het gebouw zo ontworpen heeft.

De keuze voor de L-vormige lokalen met verschillende lagen biedt verschillende “werksferen”; rust en concentratie voor intellectueel werk en een eigen plek voor meer expressieve vakken. De leerkracht kreeg daardoor in de oorspronkelijke opzet wel een vaste plek, om het hele lokaal te overzien.

Erg mooi vond ik hoe op de open Monumentendag inzichtelijk gemaakt was wat kinderen waarnemen van het gebouw. Op veel plekken waren stoeltjes gezet zodat volwassenen het gebouw door kinderogen kon zien.
Dat vroeger de plafonds zwart waren en er veel minder kleur op de muren en deuren zat vind ik nu moeilijk voor te stellen. Maar de gedachte dat het gebouw niet moet afleiden en intimiteit moet geven snapte ik na de uitleg wel.

Stoeltje om te zien wat een kind ziet
Leuk detail zijn de kijkgaten naar de lokalen: kijkgat lokaal in

Het andere gebouw staat in Almere haven centrum. Gelijk met de toelichting hoorde we al dat het plaats zou maken voor twee “torengebouwen”. Zelfs een jonge plaats als Almere Haven ontkomt niet aan sloop-nieuwbouw. De toren zijn echt een ontwerp uit de huidige tijd, niet waar? (eerste foto Hertzberger, 2e foto de eerste toren, die al gebouwd is en welke stijl ook straks in twee nieuwe gebruikt wordt)

Almere Haven pand Hertzberger wordt gesloopt

Steun onze oproep

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *