Wilgwam

Wat een lekker weer. Ja de zon is wat sterk, daarom is het in de schaduw van een boom het lekkerste vind ik. Vandaag dus veel wilgen bewonderd terwijl ze bewogen in de wind. Wilgen zijn wat mij betreft echt bomen die nog meer geplant mogen worden. Dat gaat ook zo lekker makkelijk. Steek een stok in de grond en het groeit wel.

Vandaag hoorde ik over een wonderbaarlijke wilg die al zijn energie in de lengte stopt. Blijkbaar zo´n 3 meter per jaar. Als je rekent op 80 groeidagen is dat dus gemiddeld 2 cm per dag dus ongeveer een millimeter per uur. Ik hoorde over deze bijzondere soort doordat me verteld werd over een kunstproject in Nagele. De stokken werden in een vierkant gezet en aanelkaar geknoopt. Het werk had nog jaren mee gekund maar is al weer weggehaald door de gemeente.

Dat je met wilgen makkelijk mooie dingen kunt maken was me al langer bekend. Hutten en tunnels heb ik vaker gezien. De term Wilgwam kende ik nog niet. Die mooie naam hoorde ik van een oudmedewerker van DLG (die ik ken door zijn wethouderschap). Hij liet me het recreatiegebied zien dat hij ooit ontwierp. Helaas waren alle wilgwammen verwijderd. Waarschijnlijk te lastig in het onderhoud. Het zag er nu toch al veel aangeharkter en netter uit dan de ruigte die hij ruim 5 jaar geleden ontwierp. Wel is helder dat er veel behoefte is aan een dergelijke plek. Er waren veel kinderen, ouderen en zelf een trouwfeest in de openlucht.

Het blijft een mooie plek. En het is goed te lopen in een gebied dat je zelf hielp ontwikkelen.