Verkeerstas

In groep 1 en 2 van de basisschool kun je ook leren over verkeer op straat. En hoe je daar als kind van vier,  vijf of zes jaar veilig mee om kunt gaan. GreenLight Company heeft een programma ontwikkeld dat “Leer in het Verkeer” heet. De kinderen leren in de klas dat borden iets vertellen dat je mag of moet. Met een Dick Bruna tekening voor de plek waar je je jas moet ophangen of waar de plek voor de blokken is bijvoorbeeld.

Er is een verhaal met Joep in de hoofdrol. Joep mag al alleen over straat omdat hij geleerd heeft over te steken en niet overal te rennen. Want auto’s zijn gevaarlijk:

Van dit verhaal is, net als van andere Dick Bruna verhalen, ook een filmpje gemaakt -op dvd te zien. En net als bij de gewone Bruna-dvd’s rijmen de verhaaltjes dan niet zoals in de boekjes.

Een deel van het programma richt zich ook op ouders. Er is een tas die mee naar huis kan. Wees je bewust dat je gedrag in het verkeer voordoet als je je kind naar school brengt, vind ik de belangrijkste opmerking. Er zijn tips per vervoerwijze; waarbij het mij opviel dat er een fietshelmpje aangeraden wordt als je je kind achterop neemt (maar niet als je kind zelf fietst).

Tenslotte: er zijn ook materialen gemaakt om in de schoolomgeving te plaatsen. Zoals speciale stoeptegels.

Meer informatie is te vinden op http://www.leerinhetverkeer.nl

Ik vind het een goede methode om op een “speelse” manier al in de onderbouw kinderen te leren over verkeer. Ik ben wel erg benieuwd hoe de leerkrachten, verkeersouders en beleidsmedewerkers het ervaren. Heeft u ervaring te delen? Ik hoor het graag (anne@annekoning.nl)