spelen op een bouwplaats

In het Jeugdjournaal zagen we gisteren de reportage over Ter Heide. Dit weekend was er een stroomstoring doordat een 13 jarige jongen bij het spelen op een bouwplaats een stroomkabel door ging zagen. Hij overleefde alles gelukkig goed. Maar de schrik bij andere tieners lijkt er nu wel in te zitten; ze zeggen er niet meer te gaan spelen. De uitzending van het jeugdjournaal is te zien op: http://player.omroep.nl/?aflID=11009015

In een bebouwde en/of stedelijke omgeving lijkt het me voor tieners logisch om te gaan spelen op bouwplekken. De formele speelplekjes zijn meestal voor kinderen tot een jaar of 8. Veel avontuurlijke speelplekken zijn er niet. Ja, je kunt nog wel ergens een trapveldje voor een potje voetbal vinden, maar wilt toch soms ook wat anders.
En je wilt -als nieuwsgierige tieners- toch ook dingen ontdekken, zoeken en vinden. Vaak worden tieners weggejaagd door volwassenen. Dan wordt er gehangen bij winkels (soms wordt daar helaas ook gestolen) of op andere plekken waar dat last geeft. Of er wordt niet rondgehangen en gekletst maar gespeeld. Ook dat vinden volwassenen soms lastig; het kan gevaarlijk zijn en er kunnen dingen stuk gaan.

Een bouwplaats trekt natuurlijk veel bekijks van alle leeftijden. Tijdens de bouwwerkzamheden en daarna.
Het verbaast mij dan ook echt niet dat er tieners een kijkje nemen op zo’n plek als we zien in de reportage van het jeugdjournaal. Het viel me op dat het jeugdjournaal er geen schande over sprak dat er gespeeld was. Dat alles gelukkig goed afgelopen was had de boventoon. Ik ben blij met die toon. Dit speelgedrag is natuurlijk en moet mi niet veroordeeld worden.

Uit nieuwsgierigheid keek ik op de site van Jantje Beton, benieuwd of zij nu bv pleiten voor betere speelplekken voor tieners of het veiliger achterlaten door bouwvakkers van hun werkterrein. Wat ik zie is een aankondiging van “herrie in de bouwput” Een diner in de Rotterdamse bouwput: “De Calypso” verzorgt door Herman den Blijker. De opbrengsten hiervan gaan naar Jantje Beton. Zie meer op http://www.jantjebeton.nl/actueel/nieuws/2010/Opbrengst_‘Herrie_in_de_bouwput’_voor_Jantje_B

Ik hoop dat er tijdens het eten ook gesproken wordt over spelen in de bouwput.