Cohen

Job Cohen is kandidaat lijsttrekker van de Partij van de Arbeid, nu Wouter Bos heeft aangegeven (nu) niet terug te willen keren in de landelijke politiek. Ik vind het jammer dat Wouter vertrekt. De kandidatuur van Job Cohen vind ik goed.

Ten eerste is het een man met aanzien en ervaring. Hij heeft meerdere stormen als bestuurder meegemaakt en kan daar, zo ver ik dat kan beoordelen, goed mee om gaan. Ten tweede geniet hij respect en willen andere partijen wel met hem samenwerken. De komende verkiezingen zullen (als we de peilingen moeten geloven) zo’n verdeeld landschap geven dat er meerdere partijen nodig zijn voor een meerderheid. Door Cohen kan de PvdA ook met CDA samenwerken. En Job is ondanks die samenwerking een echte sociaal-democraat.

Tenslotte: hij is een oke mens. Zelf gebruikt hij het woord fatsoenlijk. Ik schreef in juni 2008 over fatsoenlijke politici (http://annekoning.nl/?p=144). In de tijd waarin populisme hand over hand toeneemt hebben we behoefte aan fatsoenlijke politici. Dat Cohen excuses maakte tegenover D66 omdat hij bij het bekendmaken van zijn kandidatuur niets zei over Hans van Mierlo, is mi tekenend. Ieder mens maakt fouten, het gaat erom of je die kunt erkennen, je kwetsbaar durft op te stellen en streeft naar verbetering.

Volgens de peiling van Maurice de Hond is de PvdA in de laatste peiling nu de grootste partij. Ik zie daarin dat er heel veel mensen zijn Job Cohen zien zitten voor de PvdA en voor Nederland.