eten bij de buren?

Op de Loesje scheurkalender is vrijdag 29 januari te lezen

Buren

even ruiken
bij wie
ik vandaag
ga eten

Het past perfect bij de presentatie van het kinderontwerpbureau van die middag. In basisschool De Bron (Tanthof west) lieten kinderen hun antwoord op onze gemeente-opdracht zien.  Via wijkzaken hadden we gevraagd hoe de sociale contacten tussen de bewoners meer en beter zouden kunnen worden. Het ontwerpteam “Do it together” ontwierp een systeem om elkaar uit te nodigen voor koffie met lekkers, lunch of avondeten. De recepten en contacten kunnen vervolgens worden bewaard op internet en na een tijdje zelfs een kookboekje worden.  De aanwezige volwassenen reageerden positief. Een moeder stelde voor om de nieuwe buurman uit te nodigen om zo elkaar te leren kennen.

Het lijkt soms alsof mensen te bang  zijn om hun buurt- of stadgenoten te leren kennen. Ook vooroordelen over de moslims of bv homo’s passen in dat plaatje. Vanochtend las ik over het boek over integratie van Frans Verhagen “Hoezo Mislukt”.  Een citaat uit het interview “Als ik zie dat de meeste moslims in het dagelijks leven gewoon in Nederland functioneren, dan zeg ik: waar maken we ons druk over?”.

Ik ben het er mee eens. Toch maak ik me, net als andere PvdA-ers, wel druk om sociaal-economische achterstand, om gemiste kansen, om werkloosheid, om onderdrukking en uitbuiting. Anders gezegd: ik zie dat de koek niet eerlijk is verdeeld in de wereld. Dat willen wij veranderen. Ongeacht  achtergrond, kleur of voorkeur: iedereen telt mee.