Speelnatuur hammenpoort

Zaterdag 25 april was het zover: De speelnatuur Hammenpoort is geopend. Al in het najaar van 2006, toen de raadscommissie sprak over de uitgangspunten van het speelbeleid in Delft, bleek dat er veel steun was voor het avontuurlijk spelen. Geen verassing dus dat er bij het bespreken van de nota Ruimte voor Spelen brede steun was voor het maken van twee avontuurlijke speelplekken. Als voorbeeld werd de speeldernis uit rotterdam genoemd in de nota. Maar een avontuurlijke speelplek kan ook iets anders worden.

Vanuit Groenlinks werd, met brede steun in de raad, aangegeven dat de avontuurlijke speelplek in de wippolder echt iets moest worden waar je vies kunt worden en de natuur kunt ontdekken. Dat hebben we bij de opening terug gezien! Heel wat kinderen zijn nat en zanderig naar huis terug gegaan.

De hammenpoort is natuurlijk wel wat anders geworden dan de speeldernis. Het ontwerp is bedacht vanuit de lokale situatie. En het is een speelplek waar je inkunt zonder toegangsbedrag(je).

Afgelopen zaterdag waren er ook veel ambtenaren bij. Zij hebben allen bij gedragen aan het ontstaan ervan. Nu zij er waren, konden ze de complimenten (van mij, maar ook van de vele anderen) zelf in ontvangst nemen. En glunderend kijken hoe de eerste bruggen door kinderen gemaakt werden.

Samen met Fleur Norbuis (GL) en Nicole Ummelen (namens de universiteit) hebben we de winnaars van de kleurwedstrijd bekend gemaakt. Zij kregen een mooi natuurboekje en een poster. Voor alle aanwezige kinderen was er een speur/puzzeltocht, wat drinken, eten en bloemenzaadjes.

Het is nog niet helemaal af. Het gras, de bomen en de bloemen moeten nog groeien. Misschien kan er nog een mooie zandbak bij voor de wat kleinere kinderen. Ik hoorde dat er scholen al belden of ze er heen mochten emt schoolreisje. Dat is volgend jaar leuker.
Hadden we moeten wachten met openen tot het helemaal af is?  Nee, dat geloof ik niet: wat is mooier dan aan het begin van de mei-vakantie openen? Laat de kinderen maar vies worden in de speelnatuur.

Het gevoel dat ik aan zaterdag overhield was bijna als na het regelen van het geld voor de spoortunnel. Zoiets helpen tot standkomen: dat is mooi.